wtorek, 24 marca 2015

koszyczki bezowe z truskawkami


Chrupiąca beza z serkowym nadzieniem i truskawkami. Wymarzony deser na lato. Serek można zastąpić bitą śmietaną, ja użyłam go bo chciałam zmniejszyć ilość kalorii i przełamać słodycz żeby deser nie był zbyt  mulący.

Składniki na 6 sztuk:
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek
  • 300 g serka homogenizowanego z wanilią
  • łyżka płatków migdałowych
Białka ubić z solą na sztywno a następnie nadal ubijając powoli wsypywać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przełożyć masę do szprycy. Na blaszkę wyłożoną papierem wycisnąć sześć okręgów a następnie wokół każdego wyciskać rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec pół godziny. Po tym czasie obniżyć do 90*C i suszyć jeszcze godzinę. Truskawki pokroić w plasterki. Przed podaniem na środek bezy nałożyć serek i ułożyć truskawki. Posypać płatkami migdałowymi. 





2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up