Przedstawiam makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.
*foremka 25*34 cm
Składniki:na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
na masę makową:
- 1,5 szklanki maku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- szklanka posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
- szklanka cukru
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku
Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.
Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami.
Bardzo oryginalny przepis, zapisuję!
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków... musi być pyszny :o)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować, bo generalnie za makowcami to ja tek średnio ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ale mi niestety nie smakuje - masa makowa jest bez cukru a słodycz z rodzynek to za mało.
OdpowiedzUsuńO rany to moja wina - przepraszam nie napisalam cukru w przepisie
OdpowiedzUsuńa mozna użyc gotowej masy makowej z puszki?
OdpowiedzUsuńTeż chciałabym wiedzieć czy można użyć gotowej masy makowej.
OdpowiedzUsuńTak można.
OdpowiedzUsuńMakowiec pycha piekę taki od lat i inne nie wchodzą w grę , ale tym razem spróbuje zaskoczyc domowników jednym z pierników Domowej Cukierenki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jak postepowac z gotowa masa serowa
OdpowiedzUsuńTez dodawac maslo i reszte skladnikow
Popełniłam - jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam pyszny- dziękuję serdecznie
OdpowiedzUsuń