wtorek, 19 maja 2015

keks dyniowy z czekoladą


Kolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam dżemu dyniowo-pomarańczowego (przepis tu-klik) ale równie dobrze można użyć miąższu z dyni. Miąższ należy wcześniej upiec w piekarniku w 180*C do miękkości a następnie zmiksować.

*keksówka 30 cm
Składniki:
  • 400 g dżemu lub musu z dyni
  • 250 g masła
  • 150 g cukru (jeśli używamy musu z dyni, można dodać więcej cukru)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 100 g deserowej czekolady
dodatkowo:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki białej czekolady
Dżem (lub mus) umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i mieszając rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i posypać wiórkami białej czekolady.

inspiracja

2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up