sałatka z selera naciowego z żurawiną


Takiej sałatki spróbowałam niedawno u teściowej i choć nie lubię smaku selera to w połączeniu z owocami i kurczakiem bardzo mi smakował. Zrobiłam ją więc przy najbliższej okazji. Gościom smakowała więc polecam. 

Składniki:
  • seler naciowy 
  • garść suszonej żurawiny
  • po garści winogron czerwonych i jasnych najlepiej bezpestkowych
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Mięso opłukać, pokroić w niezbyt dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Żurawinę zalać wrzątkiem, pozostawić na 2-3 minuty i odcedzić. Seler pokroić na niewielkie kawałki. Winogrona jeśli są duże to pokroić na połówki, jeśli mają pestki to należy je wyciągnąć. Wymieszać wszystko z majonezem i przyprawić do smaku. 

1 komentarz:

  1. Robię bardzo podobną sałatkę, tylko kurczaka przed smażeniem marynuję w marynacie do kurczaka po węgiersku(zostawiam na noc w lodówce) a selera kroję drobno. Jest pyszna, polecam.

    OdpowiedzUsuń