Kolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam dżemu dyniowo-pomarańczowego (przepis tu-klik) ale równie dobrze można użyć miąższu z dyni. Miąższ należy wcześniej upiec w piekarniku w 180*C do miękkości a następnie zmiksować.
*keksówka 30 cm
Składniki:
- 400 g dżemu lub musu z dyni
- 250 g masła
- 150 g cukru (jeśli używamy musu z dyni, można dodać więcej cukru)
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 360 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 100 g deserowej czekolady
dodatkowo:
- 100 g deserowej czekolady
- 2 łyżki mleka
- wiórki białej czekolady
Dżem (lub mus) umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i mieszając rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i posypać wiórkami białej czekolady.
inspiracja
inspiracja
Wygląda wybornie :)!
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam dyniowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń