wtorek, 6 października 2015

łatwe ciasto na grysiku


Przedstawiam dziś idealne ciasto na środek tygodnia. Szybkie, łatwe do przygotowania, tanie i zrobimy je ze składników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę cytryny, która dobrze komponuje się ze słodyczą marmolady. Ciasto ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać je podróż-na pewno się nie pokruszy. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 180 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • kieliszek rumu (około 5 łyżek)
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki twardej marmolady
  • cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z grysikiem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać po jednym jajku na zmianę z mieszanką mączną. Na końcu dodać sól, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :o) a przepis zapisuję i w nd wypróbuję :o)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up