Jeśli nie lubicie wątróbki to nie czytajcie dalej. To przepis dla osób lubiących wątróbkę. Jeżeli znudziła Wam się jej klasyczna wersja to spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
na sos chrzanowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
- szczypiorek
Wątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Placuszki podawać na ciepło z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz