placuszki z wątróbki


Jeśli nie lubicie wątróbki to nie czytajcie dalej. To przepis dla osób lubiących wątróbkę. Jeżeli znudziła Wam się jej klasyczna wersja to spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko  z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej 
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia
na sos chrzanowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • szczypiorek
Wątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Placuszki podawać na ciepło z sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz