Przedstawiam dziś idealne ciasto na środek tygodnia. Szybkie, łatwe do przygotowania, tanie i zrobimy je ze składników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę cytryny, która dobrze komponuje się ze słodyczą marmolady. Ciasto ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać je podróż-na pewno się nie pokruszy.
*tortownica 21 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 100 g kaszy manny
- 180 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- kieliszek rumu (około 5 łyżek)
- szczypta soli
- 4 duże łyżki twardej marmolady
- cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z grysikiem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać po jednym jajku na zmianę z mieszanką mączną. Na końcu dodać sól, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Smakowite:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :o) a przepis zapisuję i w nd wypróbuję :o)
OdpowiedzUsuń