Co zrobić z sernikiem, który ma nieładne boki? Można na przykład otulić go owocową kołderką:)
W taki właśnie sposób uzyskałam lekki jak puch sernik z truskawkowym akcentem.
* tortownica o średnicy 21 cm
Składniki:
na sernik:
- 750 g sera na sernik
- 5 jajek
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
na piankę truskawkową:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami
- łyżka żelatyny
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać do foremki i piec w 180*C około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Wygląda pysznie. Ja od kilku lat mrożę truskawki. Pewnie z mrożonymi też wyjdzie smaczne.
OdpowiedzUsuńJednak polecałabym bardziej dżem, mrożone truskawki są za mało słodkie i za wodniste.
Usuńświetny pomysł, podoba mi się ta truskawkowa otulinka :)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest genialny! Wiem bo jadłam - delikatny, rozpływający się w ustach, z truskawkową nutą - pycha!
OdpowiedzUsuńW dobrym towarzystwie smakował podwójnie, dziekuję za pyszną kawę!
OdpowiedzUsuńPiekny i smakowicie wyglada, mam pytanko czy, moga byc swieze truskawki zblendowane ?/, dziekuje
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie miałam okazji spróbować. Wygląda przepysznie! Po prostu rewelacja :) Truskawki idealnie tutaj pasują. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń