Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie!
Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm
na ciasto:
- 500 g mąki
- 190 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 35 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
na nadzienie serowe:
- 250 g serka homogenizowanego
- kostka twarogu (250 g)
- 2 jajka
- 50 g cukru
- duża łyżka mąki ziemniaczanej
na nadzienie owocowe:
- 4 jabłka
- 3 gruszki
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- łyżka cukru
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać do miski z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć w foremce do pieczenia. Na nim ułożyć jabłka i zalać masą serową. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C (termoobieg) i piec jeszcze około 20-30 minut.
Ok. Nie mam dostępu do świeżych drożdży. Jak to będzie z suszonymi?
OdpowiedzUsuń