niedziela, 1 listopada 2015

sernik z musem czekoladowym i wiśniami




Ten przepis jest tysięcznym wpisem na blogu. Choć ta liczba wydaje się kosmiczna to nawet sama nie wiem, kiedy to przeleciało. Z drugiej jednak strony wymyślenie tysiąca niepowtarzalnych przepisów to tez nie lada sztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie.
Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę.

*tortownica 26 cm
Składniki:
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 50 g masła roztopionego
  • 70 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
na mus czekoladowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki 
  • 200 g czekolady deserowej 
dodatkowo:
  • szklanka wiśni z nalewki

Uwaga:
- jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić na noc do lodówki. Można też pominąć dodatek alkoholu
- czekoladę deserową można zastąpić mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki
- jeśli używacie prawdziwego twarogu a nie sera z wiaderka, dodajcie tylko jedno opakowanie budyniu, z dwoma sernik może wyjść za suchy

Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser, ostudzone masło, olej i budynie. Zmiksować na gładką masę i delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać to tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około godziny. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. 

Czekoladę połamać i wsypać do miski ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Krem przełożyć na sernik i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i udekorować pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

10 komentarzy:

  1. A budynek to zrobić normalnie czy sam proszek wsypać?

    OdpowiedzUsuń
  2. A budynie to zrobić normalnie czy sam proszek wsypać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam proszek. Gdyby trzeba było dodać zrobione budynie t w składnikach byłoby przecież mleko.

      Usuń
  3. Po prostu rewelacja! Jak się patrzy na ten sernik to np. mi automatycznie ślinka leci... arcydzieło! Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje!
    Sernik wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam, jest pyszny :) będę robić częściej

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam, jest pyszny :) będę robić częściej :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up