wtorek, 15 marca 2016

mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową



Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika. 

Składniki:
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na wierzch:
  • 75 g czekolady z orzechami 
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki kolorowych żelek
Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść.  Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym mąką blacie i wyciąć prostokąt. Przełożyć go na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta wyciąć małe kwiatuszki i ułożyć je wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż do delikatnego zrumienienia. Wystudzić. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować środek ciasta, zostawiając około centymetrowy margines. Kajmak przełożyć do szprycy i kiedy czekolada zastygnie ozdobić pozostawione boki wokół czekolady. Na wierzchu ułożyć żelki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up