niedziela, 24 lipca 2016

krem z młodej cukinii i groszku



Latem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad. 

Składniki:

  • 2 średnie żółte cukinie
  • szklanka młodego groszku
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki groszku ptysiowego Brześć
  • sól
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie śmietana
Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany. 

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up