Tort ten zrobiłam na urodziny mojej córeczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
- 600 ml kremówki
- 2 opakowania śnieżki
- szklanka malin
- 300 g dżemu z owoców leśnych
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
do dekoracji:
- opłatek
- 500 ml śmietanki kremówki
- różowy barwnik
- zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix)
- perełki cukrowe
Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 175*. Przekroić na trzy blaty.
Sok z cytryny wymieszać z woda i naponczować biszkopty. Dolny i środkowy posmarować dżemem. Kremówkę ubić ze śnieżkami i podzielić na dwie części, wmieszać do niej maliny. Biszkopty przekładać śmietaną.
Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikiem. Odłożyć dwie łyżki i posmarować nimi wierzch tortu. Przykleić opłatek. Do reszty śmietany wmiksować barwnik. Tort udekorować za pomocą szprycy. Wierzch ozdobić perełkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce.
Fajny tort, pewnie był pyszny!
OdpowiedzUsuńMajstersztyk. Sama dekoracja to dzieło sztuki. Podziwiam za cierpliwość i talent.
OdpowiedzUsuńNie wygląda lekko :D polecam zdrowe przepisy Kcalmara :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie lekki letnie torty, zwłaszcza z malinami :) przepiękne dzieło :)
OdpowiedzUsuń