Latem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad.
Składniki:
- 2 średnie żółte cukinie
- szklanka młodego groszku
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- korzeń selera
- cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki groszku ptysiowego Brześć
- sól
- natka pietruszki
- opcjonalnie śmietana
Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany.
Kuszący kolorek :)
OdpowiedzUsuń