szarlotka z lodami


Chyba nie ma osoby, która nie znałaby szarlotki z lodami. Znajdziemy ją w karcie każdej chyba restauracji. Ile kucharek tyle na nią przepisów, ja po kilku próbach stworzyłam wreszcie dla nas idealny. Tradycyjny cynamonowy smak wzbogaciłam wyraźnie cytryną, dzięki czemu szarlotka smakuje świeżo i ciut inaczej niż zwykle. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną, kiedy nie możemy podać jej od razu po upieczeniu wystarczy podgrzać w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund. 

*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto kruche:

  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • skórka otarta z cytryny
na nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
dodatkowo:
  • lody śmietankowe lub waniliowe
  • bita śmietana
Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut.  Drugą część ciasta wstawić do lodówki. 
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną. 

4 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych deserów :)

    Obserwuję i zapraszam do siebie :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z lodami? To jest coś, co mogłabym jeść non stop. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że szarlotkę je się z lodami XD

    OdpowiedzUsuń