wtorek, 8 listopada 2016

ciasto Twix


To ciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie przesłodzone. Desery z dodatkiem kajmaku zawsze znikają u nas w mgnieniu oka i tym razem też tak było, rodzinka nie mogła poprzestać na jednym kawałki. 

*keksówka o długości około 30 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • kieliszek likieru advocat lub innego likieru
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną)
  • 2 batoniki Twix
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i pozostawić w foremce. 
przygotować krem: Żółtka rozmieszać z mąkami, cukrem i odrobiną mleka. Wlać na gotujące się pozostałe mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. 
Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować  kajmakiem. Na kajmak wyłożyć połowę kremu. Biszkopty moczyć w mleku z likierem i ułożyć na kremie układając je "do góry nogami". Rozłożyć pozostały krem i przykryć resztą biszkoptów. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą z odłożonymi dwiema łyżkami mleka. Ciasto wyłożyć na paterę lub deskę odwracając foremkę do góry dnem. Posmarować wierzch i boki czekoladą. górę posypać posiekanymi batonikami. Odstawić w chłodne miejsce. Kroić nożem moczonym w gorącej wodzie. 

5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie :) Oj niemożna byłoby się było oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie coś dla mnie :) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, kajmak, szczególnie jesienią i zimą, to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up