Ciasto, żeby było pyszne wcale nie musi mieć wielu warstw. Takie proste wypieki też cieszą się dużą popularnością, przynajmniej u nas. Murzynka bardzo lubimy, często piekę go w klasycznej wersji na gotowanej polewie. Murzynek z tego przepisu to ciasto ucierane, do którego wlewamy dużą ilość zsiadłego mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne.
*foremka 25*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 350 g maki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu
- 2 łyżeczki sody
na bezę:
- 5 białek
- 250 g posiekanych drobno orzechów
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- słoiczek powideł śliwkowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta.
Boski! I ta beza mniam :)
OdpowiedzUsuń350 gramów to ile szklanek (
OdpowiedzUsuńProste zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZ tą orzechową bezą musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJaki może być zamiennik zsiadłego mleka?
OdpowiedzUsuńmaslanka :)
Usuń