sobota, 5 listopada 2016

murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową)



Ciasto, żeby było pyszne wcale nie musi mieć wielu warstw. Takie proste wypieki też cieszą się dużą popularnością, przynajmniej u nas. Murzynka bardzo lubimy, często piekę go w klasycznej wersji na gotowanej polewie. Murzynek z tego przepisu to ciasto ucierane, do którego wlewamy dużą ilość zsiadłego mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. 

*foremka 25*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 350 g maki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu
  •  2 łyżeczki sody 
na bezę:
  • 5 białek 
  • 250 g posiekanych drobno orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • słoiczek powideł śliwkowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta. 


4 komentarze:

  1. 350 gramów to ile szklanek (

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą orzechową bezą musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up