babka marmurkowa z advocatem



Rzadko piekę tzw. "suche" ciasta, bo preferujemy ciasta z masą. Chciałam się jednak pozbyć resztki advocata, a skoro wypić nie mogę to oczywiście przerobiłam go na ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała. 

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 270 g cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 30 ml likieru advocat
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g masła
  • skórka otarta z pomarańczy
na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru advocat
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać śmietanę, później advocat a na końcu mąki. Powoli zmiksować. Z białek ubić piane i delikatnie wmieszac do ciasta. Podzielić je na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę pomarańczy. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na około 10 minut a następnie wyjąc na kratkę i wystudzić. Cukier puder utrzeć z likierem i polać babkę. 


1 komentarz:

  1. hm wygląda pysznie. Musze poprosić żonkę, żeby zrobiła coś takiego

    OdpowiedzUsuń