sobota, 26 listopada 2016

pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe



Kiedy nie mam konkretnego pomysłu na deser i łączę po prostu to, co akurat mam w domu to wtedy wychodzą mi najlepsze ciasta. Tym razem też tak było, ciasto okazało się przepyszne i idealnie wpasowało się w okazję- w końcu wypiek z dużą ilością alkoholu na andrzejki jak znalazł. Puszyste blaty o lekko piernikowej nutce przełożyłam kremem budyniowym, wierzch posmarowałam czymś a'la powidła kakaowe a na to dałam dużą ilość bakalii moczonych w rumie i czekoladę. Pierwszy raz od dawna ciasto nie doczekało nawet schłodzenia w lodówce, kroiliśmy od razu po złożeniu. A na drugi dzień okazało się jeszcze lepsze. Przed podaniem dodatkowo rozłożyłam na każdym kawałku po kilka rodzynek. 


*foremka 26*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
 na krem:
  • 750 ml mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g maki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru 
  • 200 g masła
 na wierzch:
  • słoiczek powideł śliwkowych 
  • łyżka kakao
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonych śliwek
  • 4 łyżki orzechów włoskich 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
 dodatkowo: 
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki wystudzonej herbaty
Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i mieszając rozpuścić a następnie wystudzić. Do masy wmiksować żółtka. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy kakaowej i zmiksować żeby nie było grudek, Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. Brytfankę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180*C około 35 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
 Bakalie odcedzić z rumu i połączyć go z herbatą. Nasączyć ciasto. Ze składników podanych na krem ugotować budyń, wystudzić go i utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na dolne ciasto i przykryć druga jego częścią. Na wierzchu rozsmarować powidła wymieszane z kakao i wyłożyć bakalie oraz posiekane orzechy. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i odstawić na kilka godzin do lodówki.

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up