sernik pomarańczowy bez spodu
Bardzo aromatyczny, trochę już świąteczny sernik. Tym razem bez żadnego spodu, mas czy udziwnianego wierzchu. Prosty do wykonania, tani ale bardzo smaczny:lekki i nie zamulający.`Zależało mi na tym, żeby był niski, dlatego upiekłam go w dużej blaszce. Jeśli zależy Wam na wysokim serniku podwójcie proporcje lub zróbcie go w mniejszej foremce. Aby sernik się nie zapiekł od góry zbyt mocno do piekarnika radzę włożyć naczynie z wodą, wtedy po upieczeniu będzie miał ładny jasny kolor.
*foremka 26*34 cm
Składniki:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 6 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 6 dużych łyżek kaszy manny
- 2 pomarańcze
- szklanka cukru
Pomarańcze wyszorować, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Następnie resztę skóry dokładnie zdjąć a owoce pokroić w plasterki. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nadal ucierając dodać ser, kasze mannę, skórkę i olej. Dokładnie ale krótko zmiksować. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 170*C, na najniższym poziomie położyć miseczkę lub foremkę z wodą. Wstawić sernik, piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjąc pojemnik z wodą a sernik ostudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Musiał pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńhhh
OdpowiedzUsuńa co z ubitymi bialkami?
OdpowiedzUsuń