Kruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach. Same znikały z patery:)
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki
 - 230 g masła
 - 70 g cukru pudru
 - 1 żółtko
 - 50 g drobnych wiórków kokosowych
 - szczypta soli
 
- słoiczek konfitury z malin Stovit
 - duża łyżka galaretki malinowej sypkiej
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - 3 łyżki wódki lub wrzątku
 - 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych
 
Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i wymieszać z konfiturą. Kiedy zacznie tężeć smarować ciasteczka i sklejać po dwa. Cukier puder ukręcić z wódką i smarować wierzchy ciastek, posypać kokosem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Takie malutkie są idealne! Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń