Piernik na Święta być musi a jeśli nie leżakujący to może taki ekspresowy? Przełożony marmoladą i polany polewą czyli klasyka gatunku. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto:
300 g mąki
150 g masła
3 łyżki miodu
200 g cukru
5 jajek
3 łyżki kakao
opakowanie przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
szklanka twardej marmolady
150 g czekolady deserowej
4 łyżki mleka
Masło roztopić i wystudzić. Dodać do niego miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą i sodą. Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Czekoladę połamać do miski, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz