szybki piernik z marmoladą
Piernik na Święta być musi a jeśli nie leżakujący to może taki ekspresowy? Przełożony marmoladą i polany polewą czyli klasyka gatunku. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
- szklanka twardej marmolady
- 150 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
Masło roztopić i wystudzić. Dodać do niego miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą i sodą. Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Czekoladę połamać do miski, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz