szybki piernik z marmoladą



Piernik na Święta być musi a jeśli nie leżakujący to może taki ekspresowy? Przełożony marmoladą i polany polewą czyli klasyka gatunku. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu 
  • 200 g cukru 
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
  • szklanka twardej marmolady
  •  150 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki mleka
Masło roztopić i wystudzić. Dodać do niego  miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą i sodą. Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Czekoladę połamać do miski, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz