poniedziałek, 19 grudnia 2016

ciasteczka kakaowe z bezą i orzeszkiem


Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość. 

Składniki na około 80 sztuk:
na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka orzechów laskowych
Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na ciastka. W każde wetknąć orzeszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i trzymać jeszcze około 5 minut, żeby bezy się wysuszyły. 


3 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up