Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość.
Składniki na około 80 sztuk:
na ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka orzechów laskowych
Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na ciastka. W każde wetknąć orzeszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i trzymać jeszcze około 5 minut, żeby bezy się wysuszyły.
wyglądają ślicznie. uwielbiam orzechy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je piekę😊
OdpowiedzUsuńWyjątkowo urocze :)
OdpowiedzUsuń