makowiec z kajmakowym marmurkiem


Jeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. 


*foremka 23*28 cm
Składniki:
  • 200 g maku
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1/2 szklanki kokosu
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki kajmaku
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • łyżeczka sody
Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć na kajmak paski. Za pomocą widelca przeciągnąć czekoladę w poprzeczną stronę tak, aby utworzyć marmurkowy wzór. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz