czwartek, 8 grudnia 2016

ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową



Nie wyobrażam sobie choinki bez domowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:)  Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. 


Składniki na około 25 dużych ciastek:
na ciasto:
  • 210 g mąki 
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g miodu
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
na dekorację:
  • około 150 g białej masy cukrowej Roll Dekor 
  • barwniki spożywcze w proszku lub żelu
  • pisaki lukrowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wódki lub wrzątku
  • cukrowe gwiazdki i kwiatuszki


Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 3 mm ( w pieczeniu urosną) i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego w miejscu, gdzie ma być dziurka na nitkę.  Piec w 180*C około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć patyczek na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. 

Masę cukrową zagnieść dłońmi tak, żeby była miękka i plastyczna. Podzielić a kilka kawałków, w zależności od tego ile chcemy mieć kolorów. Jeżeli używamy barwnika w żelu wystarczy zagnieść go razem z masą. Barwniki w proszku najlepiej rozrobić: na masę cukrową nałożyć odrobinkę barwnika (naprawdę mało) i na  barwnik nałożyć dosłownie kropelkę alkoholu (ewentualnie wody). Barwnik rozmieszać z alkoholem za pomocą np. końca od łyżeczki a dopiero później zagniatać z masą. Jeśli nie rozrobimy barwnika to po kilku godzinach na masie cukrowej mogą się pojawić kropki  i nie ładnie to wygląda. 
Cukier puder wymieszać z wódką (lub wrzątkiem), tak powstały lukier posłuży jako klej. 
Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty z masy cukrowej i przyklejać do ciastek za pomocą gęstego lukru. Resztę dekoracji zrobić za pomocą pisaków i cukrowych ozdóbek. Od razu po udekorowaniu przebić masę wykałaczką w miejscu gdzie w ciasteczku są dziurki. Po wyschnięciu naciągać na sznureczki. 




2 komentarze:

  1. Ale fajne ciasteczka. Myślę, że bym nie dała rady zrobić takie cudeńka.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up