ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową



Nie wyobrażam sobie choinki bez domowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:)  Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. 


Składniki na około 25 dużych ciastek:
na ciasto:
  • 210 g mąki 
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g miodu
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
na dekorację:
  • około 150 g białej masy cukrowej Roll Dekor 
  • barwniki spożywcze w proszku lub żelu
  • pisaki lukrowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wódki lub wrzątku
  • cukrowe gwiazdki i kwiatuszki


Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 3 mm ( w pieczeniu urosną) i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego w miejscu, gdzie ma być dziurka na nitkę.  Piec w 180*C około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć patyczek na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. 

Masę cukrową zagnieść dłońmi tak, żeby była miękka i plastyczna. Podzielić a kilka kawałków, w zależności od tego ile chcemy mieć kolorów. Jeżeli używamy barwnika w żelu wystarczy zagnieść go razem z masą. Barwniki w proszku najlepiej rozrobić: na masę cukrową nałożyć odrobinkę barwnika (naprawdę mało) i na  barwnik nałożyć dosłownie kropelkę alkoholu (ewentualnie wody). Barwnik rozmieszać z alkoholem za pomocą np. końca od łyżeczki a dopiero później zagniatać z masą. Jeśli nie rozrobimy barwnika to po kilku godzinach na masie cukrowej mogą się pojawić kropki  i nie ładnie to wygląda. 
Cukier puder wymieszać z wódką (lub wrzątkiem), tak powstały lukier posłuży jako klej. 
Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty z masy cukrowej i przyklejać do ciastek za pomocą gęstego lukru. Resztę dekoracji zrobić za pomocą pisaków i cukrowych ozdóbek. Od razu po udekorowaniu przebić masę wykałaczką w miejscu gdzie w ciasteczku są dziurki. Po wyschnięciu naciągać na sznureczki. 




2 komentarze: