Jak można po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość.
A żeby tort ładnie się prezentował warto podać go na pięknej paterze Flower Cake od Brandani, którą możecie kupić przez internet, z dostawą do domu w sklepie StrefaUlubiona.pl.
Patera w komplecie ma także duży szklany klosz, dzięki któremu wypieki zachowają dłużej świeżość a na stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 ml śmietanki kremówki
- po 15 cukierków Michałki białych i zwykłych
- 2 opakowania śmietan-fixu
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g posiekanych orzechów
- garść orzechów laskowych w całości
Dolny i środkowy biszkopt posmarować dżemem. Kremówkę podzielić na połowę, jedną część ubić z usztywniaczem. Michałki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i orzechami.
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŁaŁ, po prostu łał
OdpowiedzUsuńsuper wyglada i napewno smakuje ...a na jaką to tortownice ?
OdpowiedzUsuńNad skladnikami jest napisane tortownica 21cm
OdpowiedzUsuń