niedziela, 22 stycznia 2017

krakusek (bez pieczenia)



Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z kajmakiem. Klasyczny popularny 3-bit już nam się przejadł ale chciałam, żeby było to coś podobnego. Kajmak zamieniłam więc w pyszną piankę, którą przełożyłam słone krakersy. Do tego gorąca masa budyniowa,, bita śmietana i dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy. Smakowo wyszło bajecznie. A polecam tym bardziej, że jest łatwe i szybkie do zrobienia. A do tego bardzo podzielne, więc wystarczy dla sporej gromadki. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 1,5 dużej paczki krakersów
  • słoiczek dżemu porzeczkowego 
  • puszka kajmaku
  • 700 ml śmietanki kremówki
  • 3 szklanki mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 70 g płatków migdalowych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • opakowanie śnieżki
Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.

Dwie szklanki mleka zagotować. W reszcie rozrobić cukier, make, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Kiedy zgęstnieje dodać masło i mieszać (lub miksować) aż całkowicie się połączą. Od razu gorąca masę wylać na krakersy, wyrównać i przykryć drugą warstwą krakersów. Odstawić aż całkowicie wystygnie. 

Żelatynę rozrobić w odrobinie wrzątku. Połowę kremówki ubić na sztywno, dodać kajmak i krótko ale dokładnie zmiksować. Na końcu dodać żelatynę. Wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą krakersów. Odstawić na chwilę, żeby zastygło.

 Na krakersach rozsmarować dżem. Pozostałą kremówkę ubić ze śnieżką. Wyłożyć na warstwę dżemu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.


6 komentarzy:

  1. Krakersy czy herbatniki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować przepis, bo kusi wyglądem:-)Aldona

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam szczęścia do ciast, których nie trzeba piec. Robiłam wszystko wg przepisu ale masa budyniowa nie zastygła tak jak powinna i w efekcie czego wypływała podczas krojenia. W smaku bardzo dobre, zjedlismy z mężem i dziećmi bo gościom bym nie dała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest przepyszny, ale niestety budyń wypływa ... ;/

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up