rajskie ciasto



Tym ciastem przywołujemy lato :) Zrobiłam je specjalnie pod dzieci, dlatego było bardzo kolorowe, lekkie i optymistyczne. Na wierzchu owoce tropikalne: brzoskwinie, ananasy, papaje, marakuje. Będzie idealne na upały, bo jest orzeźwiające, nie zamulające i soczyste. 

*foremka 25*34 cm (może być trochę większa)
Składniki:
na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
na przełożenie:
  • dwa kubeczki po 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • galaretka zielona
  • galaretka malinowa lub inna różowa  
na wierzch:
  • galaretka fioletowa (lub inna)
  • puszka brzoskwiń
  • puszka owoców egzotycznych (tzw. koktajl tropikalny)
  • galaretka truskawkowa
  • 150 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z kurkumą i proszkiem do pieczenia. Przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki wyścielonej papierem i piec około 30 minut w 175*C.  Wystudzić i przekroić na trzy cienkie blaty. 

Galaretki zieloną, malinową i fioletową rozpuścić każdą osobno w 3/4 szklanki wody. Wystudzić. 

Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia (najlepiej zostawić jeszcze margines ponad blaszkę, bo ciasto wyjdzie bardzo wysokie.

Każdy kubeczek kremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać na dolny biszkopt przykryć drugą częścią ciasta.
 Do drugiej śmietanki dodać malinową galaretkę, szybko zmiksować i wylać na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem. Mleczko skondensowane ubić na pianę, wlać ostudzoną fioletową galaretkę, szybko zmiksować i tak powstałą piankę wyłożyć na ciasto.

 Brzoskwinie i owoce tropikalne odsączyć (sok zachować), brzoskwinie pokroić na drobniejsze kawałki. Owoce ułożyć na piance z mleczka. Sok z brzoskwiń wymieszać z sokiem z mieszanki tropikalnej i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę truskawkową i rozpuścić. Kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

7 komentarzy:

  1. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. im bardziej kolorowe, tym bardziej zachęca do zjedzenia:)

      Usuń
  3. To przepyszne ciasto i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. :) Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności... Wszystkim smakował 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń