poniedziałek, 8 maja 2017

ciasto "ballada"


Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać!

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 5 jabłek
  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka pomarańczowa
na masę bakaliową:
  • szklanka startych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami (nie zagniatać) aż się połączą ale całość pozostanie sypka. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem a na dno wyłożyć kruszonkę, lekko docisnąć. 
Orzechy wymieszać z rumem, rodzynkami, miodem i skórką.
Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka  i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i  wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny w 160*C. 


1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up