leczo z małym makaronem

 

Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie a obiad zrobić trzeba. W takich sytuacjach stawiam na dania jednogarnkowe, które są syte i szybkie w przygotowaniu. Nasz faworyt to leczo. Latem i jesienią gości u nas często ale zimą także, w końcu cukinie możemy kupić przez cały rok.

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 300 g dobrej kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów krojonych (lub świeże pomidory)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 3/4 szklanki drobnego makaronu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • szklanka wody
Cebulę posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, kiełbasę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, podsmażyć. Dorzucić kiełbasę, po chwili dodać cukinię i paprykę. Podsmażyć, wlać wodę, wrzucić ziele i liście laurowe, trochę posolić i dusić pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory, starty czosnek, przyprawy i gotować jeszcze chwilę. Makaron ugotować osobno w osolonym wrzątku al dente, wrzucić do leczo i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo, ale tutaj widzę kilka dodatków, których jeszcze nie sprawdzałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię leczo, ale przyznam, że trudno jest znaleźć fajny przepis. Ten jest super :)

    OdpowiedzUsuń