W takie zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż kubek kakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą marmolady truskawkowej, która nadała trochę ciekawszego smaku. Ciasto jak u babci.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na rozczyn:
- 60 g drożdży
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- szklanka ciepłego mleka
na ciasto:
- 800 g mąki
- 150 cukru
- 6 żółtek
- 250 ml letniego mleka
- 200 g stopionego masła
na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- 300 g marmolady (lub powideł)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu. Wsypać resztę maki, cukru i wlać mleko. Wyrabiać, po chwili wlać wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Składniki kruszonki wymieszać (nie zagniatać). Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować marmoladą i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Piekarnika nagrzać do 200*C, wstawić ciasto już do lekko nagrzanego i piec około 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz