torcik piernikowo-pomarańczowy


Torcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy. Za to był bardzo smaczny. Blaty wilgotne, mieszają się w nich smaki korzenne i orzeźwiająca pomarańcza. A ponieważ już to jest bogate to jako przełożenie tylko pomarańczowa konfitura i bita śmietana.  Całość lekka, ani trochę nie przesłodzona, po prostu idealna. To nie był zwykły tort:) Polecam na Boże Narodzenie, gwarantuję, że goście poproszą o dokładkę. 

*tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:
na ciasto: 
  • 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku po pieczenia
  • łyżeczka sody 
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka

na przełożenie:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury pomarańczowej (lub brzoskwiniowej)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok wyciśnięty z półtorej pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
do dekoracji:
  • plastry pomarańczy
  • ciasteczka korzenne
  • czekolada
Przygotować dwie osobne miski do zrobienia ciasta. Mleko i miód podgrzać, wymieszać, przestudzić. Wlać do jednej miski, dodać wszystkie pozostałe mokre składniki ciasta i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę, proszek i wszystkie pozostałe suche składniki. Wymieszać i przesypać je do składników mokrych. Wymieszać krótko (nie trzeba mikserem, wystarczy rózgą). Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą osobno piec w 180*c przez około 20 minut. Wystudzić. Nasączyć blaty ciasta sokiem z jednej pomarańczy. Dwa blaty posmarować konfiturą.

Na paterze położyć jeden blat ciasta,  zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy.  Sok z połowy pomarańczy zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową i żelatynę. Zmiksować. Kremem przekładać ciasto posmarować nim również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki). Jako górne ciasto położyć to bez konfitury. Wstawić do lodówki. Kiedy tort stężeje udekorować go czekoladą, ciasteczkami i plastrami pomarańczy. 



Inspiracja

2 komentarze:

  1. Witam, a czy można zamiast 3 blatów ciasta upiec jeden i pokroić na części?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ładnie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń