Torcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy. Za to był bardzo smaczny. Blaty wilgotne, mieszają się w nich smaki korzenne i orzeźwiająca pomarańcza. A ponieważ już to jest bogate to jako przełożenie tylko pomarańczowa konfitura i bita śmietana. Całość lekka, ani trochę nie przesłodzona, po prostu idealna. To nie był zwykły tort:) Polecam na Boże Narodzenie, gwarantuję, że goście poproszą o dokładkę.
*tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki proszku po pieczenia
- łyżeczka sody
- 150 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 250 ml oleju
- 300 ml maślanki
- 3 jajka
na przełożenie:
- 500 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- 4 łyżki konfitury pomarańczowej (lub brzoskwiniowej)
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok wyciśnięty z półtorej pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
do dekoracji:
- plastry pomarańczy
- ciasteczka korzenne
- czekolada
Przygotować dwie osobne miski do zrobienia ciasta. Mleko i miód podgrzać, wymieszać, przestudzić. Wlać do jednej miski, dodać wszystkie pozostałe mokre składniki ciasta i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę, proszek i wszystkie pozostałe suche składniki. Wymieszać i przesypać je do składników mokrych. Wymieszać krótko (nie trzeba mikserem, wystarczy rózgą). Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą osobno piec w 180*c przez około 20 minut. Wystudzić. Nasączyć blaty ciasta sokiem z jednej pomarańczy. Dwa blaty posmarować konfiturą.
Na paterze położyć jeden blat ciasta, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy. Sok z połowy pomarańczy zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową i żelatynę. Zmiksować. Kremem przekładać ciasto posmarować nim również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki). Jako górne ciasto położyć to bez konfitury. Wstawić do lodówki. Kiedy tort stężeje udekorować go czekoladą, ciasteczkami i plastrami pomarańczy.
Witam, a czy można zamiast 3 blatów ciasta upiec jeden i pokroić na części?
OdpowiedzUsuńAleż ładnie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuń