Do upieczenia tego optymistycznego, wiosennie wyglądającego ciasta zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. Trochę w nim zmieniłam, głównie w masie makowej, bo taka surowa z puszki nam nie smakuje. Z braku czasu biszkopt zamieniłam na biszkopty- nie straciło ono na smaku a ja zaoszczędziłam kilka chwil. Na wierzchu galaretką zalałam mango, co dodało nutkę egzotyczności ale brzoskwinie czy ananas także sprawdzą się świetnie. Pomimo wielu warstw i smaków to ciasto było bardzo lekkie i delikatne a najlepiej smakowało zimne, prosto z lodówki.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki sody
na masę makową:
- puszka masy makowej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- łyżka masła
na masę jogurtową:
- 2 duże kubki jogurtu greckiego
- 2 galaretki truskawkowe
- łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- galaretka wiśniowa
- puszka mango (lub brzoskwiń)
- paczka okrągłych biszkoptów
Najpierw przygotować ciasto miodowe: z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, rozwałkować. Piec ok. 30 minut w temp. 180* C.
Jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podlać połową szklanki wody. Kiedy jabłka będą miękkie zdjąć z ognia. Wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Odstawić aż całkowicie zastygnie.
Masę makową przełożyć do garnka. Wbić do niej jajka, dodać masło i mąkę ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia. Przestudzoną (ale nie całkiem zimną, bo wtedy zacznie tężeć) masę wyłożyć na jabłka. Na masie makowej ułożyć biszkopty.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i wystudzić. jogurt zmiksować z cukrem pudrem i zimną galaretką, wylać na ciasto. Odstawić do stężenia.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mango pokroić, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Wygląda na bardzo pracochłonne... Jednak od czasu do czasu można trochę posiedzieć w kuchni :)
OdpowiedzUsuńpiękne, kolorowe to ciasto :)
OdpowiedzUsuń