ciasto "kokietka"


Do upieczenia tego optymistycznego, wiosennie wyglądającego ciasta zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. Trochę w nim zmieniłam, głównie w masie makowej, bo taka surowa z puszki nam nie smakuje. Z braku czasu biszkopt zamieniłam na biszkopty- nie straciło ono na smaku a ja zaoszczędziłam kilka chwil. Na wierzchu galaretką zalałam mango, co dodało nutkę egzotyczności ale brzoskwinie czy ananas także sprawdzą się świetnie. Pomimo wielu warstw i smaków to ciasto było bardzo lekkie i delikatne a najlepiej smakowało zimne, prosto z lodówki.  

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody

na masę makową:

  • puszka masy makowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła

na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  •  łyżka masła 
na masę jogurtową:
  • 2 duże kubki jogurtu greckiego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • galaretka wiśniowa
  • puszka mango (lub brzoskwiń)
  • paczka okrągłych biszkoptów

Najpierw przygotować ciasto miodowe: z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, rozwałkować. Piec ok. 30 minut w temp. 180* C.


Jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podlać połową szklanki wody. Kiedy jabłka będą miękkie zdjąć z ognia. Wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Odstawić aż całkowicie zastygnie. 

Masę makową przełożyć do garnka. Wbić do niej jajka, dodać masło i mąkę ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia. Przestudzoną (ale nie całkiem zimną, bo wtedy zacznie tężeć) masę wyłożyć na jabłka. Na masie makowej ułożyć biszkopty. 

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i wystudzić. jogurt zmiksować z cukrem pudrem i zimną galaretką, wylać na ciasto. Odstawić do stężenia. 

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mango pokroić, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. 




2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo pracochłonne... Jednak od czasu do czasu można trochę posiedzieć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń