walentynkowe ciasto z serduszkiem


Pyszne, lekkie ciasto z galaretkowym serduszkiem.  Prosto z serca:) Idealne na Walentynki. 

*foremka 25*34 cm 
Składniki:
na ciasto: 

  • na karmel: po ćwierć szklanki cukru i wody
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • galaretka kiwi
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • szklanka mleka
Przygotować karmel: cukier wysypać na suchą patelnię i czekać aż się rozpuści i stanie się brązowy. Zalać wodą, rozmieszać szybko i zdjąć z ognia. Mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Wystudzić. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Wlać wystudzony karmel, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie połączyć dużą łyżką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 25-30 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremki i foremką do ciastek wyciąć z ciasta serduszka. 

Przygotować krem budyniowy: w połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. 

Galaretkę zieloną rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Czerwoną galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku. Wystudzić. 

Blaszkę, w której piekło się ciasto wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć biszkopty lekko namoczone w mleku. Kremówkę ubić na sztywno, wlać do niej zimną zieloną galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na biszkopty, odstawić do stężenia. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Na nich rozsmarować krem budyniowy. Przykryć ciastem. W otworki w cieście wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej po kilku godzinach. 




2 komentarze: