Pyszne, lekkie ciasto z galaretkowym serduszkiem. Prosto z serca:) Idealne na Walentynki.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- na karmel: po ćwierć szklanki cukru i wody
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę:
- 250 ml śmietanki kremówki
- galaretka kiwi
na krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
dodatkowo:
- galaretka truskawkowa
- paczka okrągłych biszkoptów
- szklanka mleka
Przygotować karmel: cukier wysypać na suchą patelnię i czekać aż się rozpuści i stanie się brązowy. Zalać wodą, rozmieszać szybko i zdjąć z ognia. Mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Wystudzić. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Wlać wystudzony karmel, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie połączyć dużą łyżką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 25-30 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremki i foremką do ciastek wyciąć z ciasta serduszka.
Przygotować krem budyniowy: w połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.
Galaretkę zieloną rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Czerwoną galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku. Wystudzić.
Blaszkę, w której piekło się ciasto wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć biszkopty lekko namoczone w mleku. Kremówkę ubić na sztywno, wlać do niej zimną zieloną galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na biszkopty, odstawić do stężenia. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Na nich rozsmarować krem budyniowy. Przykryć ciastem. W otworki w cieście wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej po kilku godzinach.
DZIEKUJE BARDZO POSTARAM SIE ZROBIC TO CIASTO
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na walentynki, dla ukochanej osoby :)
OdpowiedzUsuń