jagodowy sernik na zimno


Jagody to zdecydowanie nasze ulubione letnie owoce. Mamy to szczęście, że  mieszkamy prawie w lesie a tutaj ich nie brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast. 

Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem na upalny dzień. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na spód:
  • 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych)
  • 50 g masła
na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • szklanka jagód
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
 na wierzch:
  • szklanka jagód
  • galaretka krystaliczna 
 Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić. 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody. 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz