Jagody to zdecydowanie nasze ulubione letnie owoce. Mamy to szczęście, że mieszkamy prawie w lesie a tutaj ich nie brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast.
Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem na upalny dzień.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
na spód:
- 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych)
- 50 g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka jagód
- 200 ml śmietanki kremówki
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- szklanka jagód
- galaretka krystaliczna
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz