Klasyczna dwukolorowa piaskowa babka, z dodatkiem cytryny. Prosty i szybki przepis, idealny dla początkujących. Odkąd go wypróbowałam, nie używam innego.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny roztopionej i wystudzonej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny
cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać margarynę i ucierać ok 3 minuty. Wsypać mąki i proszek, dokładnie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej dodać kakao, do drugiej cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wylać do formy najpierw jasne, a później ciemne ciasto. Piec ok 60 minut w 170*C. Jeśli za szybko zacznie się zapiekać od góry, przykryć folią aluminiową. Ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony pychaciasta.bloog.pl
Prosto, szubko i smacznie..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńbabka piaskowa:)to smak mojego dzieciństwa:) jednak to co tradycyjne jest najlepsze:) wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńnajlepsza babka to właśnie piaskowa, pycha:)
OdpowiedzUsuńprzepisuje i pedze wyprobowac
OdpowiedzUsuńFajnie, że przepis się sprawdził i nie zawodzi:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie najlepsza babka, znika z prędkością światła!
OdpowiedzUsuńz opinii moich znajomych świetna babka, sam nie spróbowałem, następnym razem :)
OdpowiedzUsuńJaką mąkę mam użyć???Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIle kostka masła ma gram? Jestem w USA i tutaj wiem.ze kostki masła są mniejsze. Więc wolę zapytać. Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńKostka masla ma 200 gram, margaryny 250g.
UsuńWyśmienita babka! Krótki czas wykonania i znika raz dwa. Każdemu smakuje. Polecam ten przepis wszystkim, sprawdził się w 100%.:))
UsuńIle kostka masła ma gram? Jestem w USA i tutaj wiem.ze kostki masła są mniejsze. Więc wolę zapytać. Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńJutro upiekę. Uwelbiam:)))
OdpowiedzUsuń