babka piaskowa




Klasyczna dwukolorowa piaskowa babka, z dodatkiem cytryny. Prosty i szybki przepis, idealny dla początkujących. Odkąd go wypróbowałam, nie używam innego.  



Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny roztopionej i wystudzonej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny
cukier waniliowy

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać margarynę i ucierać ok 3 minuty. Wsypać mąki i proszek, dokładnie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej dodać kakao, do drugiej cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wylać do formy najpierw jasne, a później ciemne ciasto. Piec ok 60 minut w 170*C. Jeśli za szybko zacznie się zapiekać od góry, przykryć folią aluminiową. Ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. 
Przepis pochodzi ze strony  pychaciasta.bloog.pl

14 komentarzy:

  1. Prosto, szubko i smacznie..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. babka piaskowa:)to smak mojego dzieciństwa:) jednak to co tradycyjne jest najlepsze:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsza babka to właśnie piaskowa, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepisuje i pedze wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że przepis się sprawdził i nie zawodzi:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie najlepsza babka, znika z prędkością światła!

    OdpowiedzUsuń
  7. z opinii moich znajomych świetna babka, sam nie spróbowałem, następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaką mąkę mam użyć???Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile kostka masła ma gram? Jestem w USA i tutaj wiem.ze kostki masła są mniejsze. Więc wolę zapytać. Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostka masla ma 200 gram, margaryny 250g.

      Usuń
    2. Wyśmienita babka! Krótki czas wykonania i znika raz dwa. Każdemu smakuje. Polecam ten przepis wszystkim, sprawdził się w 100%.:))

      Usuń
  10. Ile kostka masła ma gram? Jestem w USA i tutaj wiem.ze kostki masła są mniejsze. Więc wolę zapytać. Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jutro upiekę. Uwelbiam:)))

    OdpowiedzUsuń