Snikersa w moim domu do tej pory piekło się w prostszej wersji. Dwa blaty ciasta, orzechy w karmelu i masa na gorąco. Taki jest przepyszny i wiele osób się nim zachwycało. Tym razem pokusiłam się o bogatszą wersję, dodałam kajmak, batoniki snikers i zmieniłam masę oraz sposób przełożenia. Nie ukrywam, że ciasto jest dla osób lubiących te bardziej słodkie wypieki, ale miłośnicy orzechów nie będą zawiedzeni. Po upieczeniu tego ciasta, po raz kolejny stwierdzam, że nienawidzę łuskać orzechów włoskich. Nienawidzę! I cieszę się, że już się skończyły. Niestety oznacza to też, że nie prędko będzie tu znowu jakieś ciasto z orzechami. Zapraszam więc dziś na rozkoszną ogromną dawkę kalorii!
(ciasto najlepiej zrobić min. 2 dni przed podaniem, najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy smaki się "przegryzą")
Składniki:
na ciasto: (źródło)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
na masę orzechową:
- 300 g orzechów włoskich grubo posiekancyh
- 3 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 100 g masła
na krem:
- 1 opakowanie budyniu toffi (na 3/4 l mleka)
- 1 łyża cukru
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 200 g kremówki
- 2 łyżi cukru pudru
dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku
- 1 podwójny baton Snickers
- kilka pastylek czekoladowych
- kilka orzechów
składanie ciasta:
ciasto z orzechami- krem-ciasto bez orzechów-kajmak=pokrojone batoniki i orzechy- rozpuszczone pastylki czekoladowe
Nie ma to jak domowe ciacha :D
OdpowiedzUsuńu mnie w domu robi się podobną wersję jaką opisałaś na początku... ta wydaje się jeszcze lepsza, koniecznie do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńJakie słodziutkie ciasto musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń