Goście zapowiedziani w ostatniej chwili, sklepy zamknięte z okazji święta, szafka kuchenna pusta i mąż domagający się domowego ciasta. Nie da rady nic upiec, bo nie ma z czego. "Dasz rade, no idź coś upiec, na pewno coś masz. Zrób coś z niczego." Łatwo powiedzieć trudniej zrobić. Na szczęście znalazłam paczkę koksu, która uratowała sytuację. I tak oto na stół wjechało można powiedzieć rafaello. Efekt mnie zaskoczył, robiłam je bez grama przepisu, z tego co udało mi się znaleźć. Dlatego też zdziwiłam się, że wyszło lepsze niż niektóre ciasta nad którymi siedziałam nieraz godzinami. Tanie, szybkie i pyszne. Zapisuję przepis, żeby wykorzystać ponownie. Na pewno zrobię je na komunię kuzynki.
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 2 białka jaj
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Pieczemy biszkopt, studzimy i kroimy na połowę.
Masa budyniowo- kokosowa:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę składników mieszamy i wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń i studzimy.
- 1 szklanka mleka
- 130 g kokosu
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystko razem gotujemy kilka minut aż kokos całkowicie wciągnie mleko. Dokładnie studzimy.
- 1 kostka margaryny
- kieliszek ajerkoniaku
Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń, następnie po trochę kokosu i ajerkoniak.
Biszkoptowy blat nasączamy mocnym naparem kawy, wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy biszkoptem. Smarujemy resztą kremu i obficie posypujemy kokosem. Dla dodania koloru i wykwintności ozdobiłam wierzch wiśniami z likieru.
super:)ciasto wygląda pysznie poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńPati, częstuj się:)
UsuńPychota! Pięknie wygląda i musialo pysznie smakować!
OdpowiedzUsuńha! uwielbiam takie cicha z niczego - genijalny przepis zprzyjemnoscia dodaje do akcji :) przepaszam ze tak pozno - problemy techniczne ;;)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy moge zastapic ajerkoniak innym alkoholem?
witam, jasne. Polecam likier śmietankowy lub malibu. Lub co tam lubisz.....
UsuńDzień dobry, na jaką blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
23*28 cm
UsuńA bez alkoholu też będzie dobre?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ajerkoniaku mogę dac wódkę? Czy koniecznie musi buc ajerkoniak?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ajerkoniaku moze byc wódka?
OdpowiedzUsuń