rafaello




Goście zapowiedziani w ostatniej chwili, sklepy zamknięte z okazji święta, szafka kuchenna pusta i mąż domagający się domowego ciasta. Nie da rady nic upiec, bo nie ma z czego. "Dasz rade, no idź coś upiec, na pewno coś masz. Zrób coś z niczego."   Łatwo powiedzieć trudniej zrobić.  Na szczęście znalazłam paczkę koksu, która uratowała sytuację. I tak oto na stół wjechało można powiedzieć rafaello. Efekt mnie zaskoczył, robiłam je bez grama przepisu, z tego co udało mi się znaleźć. Dlatego też zdziwiłam się, że wyszło lepsze niż niektóre ciasta nad którymi siedziałam nieraz godzinami. Tanie, szybkie i pyszne. Zapisuję przepis, żeby wykorzystać ponownie. Na pewno zrobię je na komunię kuzynki.







Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 2 białka jaj
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

Pieczemy biszkopt, studzimy i kroimy na połowę.

Masa budyniowo- kokosowa:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  •  cukier waniliowy

2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę składników mieszamy i wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń i studzimy. 

  • 1 szklanka mleka
  • 130 g kokosu
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystko razem gotujemy kilka minut aż kokos całkowicie wciągnie mleko. Dokładnie studzimy. 

  • 1 kostka margaryny
  • kieliszek ajerkoniaku

Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń, następnie po trochę kokosu i ajerkoniak. 

Biszkoptowy blat nasączamy mocnym naparem kawy, wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy biszkoptem. Smarujemy resztą kremu i obficie posypujemy kokosem. Dla dodania koloru i wykwintności ozdobiłam wierzch wiśniami z likieru.

11 komentarzy:

  1. super:)ciasto wygląda pysznie poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Pięknie wygląda i musialo pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. ha! uwielbiam takie cicha z niczego - genijalny przepis zprzyjemnoscia dodaje do akcji :) przepaszam ze tak pozno - problemy techniczne ;;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    Czy moge zastapic ajerkoniak innym alkoholem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, jasne. Polecam likier śmietankowy lub malibu. Lub co tam lubisz.....

      Usuń
  5. Dzień dobry, na jaką blaszkę jest ten przepis?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A bez alkoholu też będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast ajerkoniaku mogę dac wódkę? Czy koniecznie musi buc ajerkoniak?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast ajerkoniaku moze byc wódka?

    OdpowiedzUsuń