Delikatny biszkopt o wyraźnym smaku cynamonu przełożony kremem cappuccino i musem gruszkowym. Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- paczka cynamonu (30 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- kostka masła
- 4 łyżki cappuccino orzechowego
na mus gruszkowy:
- 1 kg gruszek
- 3 łyżki żelatyny
dodatkowo:
- 3 łyżki kakao
- 2 kieliszki korzennej wódki
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ucierać aż masa będzie puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć.
Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym.
Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie wyłożyć drugą część kremu i przykryć ciastem. Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Zimne ciasto idealnie się kroi.
Wow jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho
ah, juz czuje ten cynamonowy smak! pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda super ,chciałbym kiedyś zrobić takie idealne ciacho :))
OdpowiedzUsuńprzepis podany, także zachęcam do zrobienia:)
Usuńciasto z dodatkiem cynamonu... no poezja!
OdpowiedzUsuńczy zelatyna ma byc rozpuszczona w goracej wodzie?
OdpowiedzUsuńtak w gorącej rozpuścić i przestudzić
OdpowiedzUsuńKtoś już robił? Strasznie mnie ciekawi ten przepis! Wygląda super, chociaż nie jestem przekonana do takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńDo czego nie jesteś przekonana?
OdpowiedzUsuńChciałabym bardzo serdecznie zaprosić na mojego bloga. Wykonałam ancymonka z Pani przepisu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis Ancymonek wygląda apetycznie-jaka to wódka korzenna? Czy może być gorzka żołądkowa czy nie za bardzo?
OdpowiedzUsuńnie wiem jak smakuje żołądkowa gorzka, ja użyłam balsamu pomorskiego
Usuń