Bardzo lubię wątróbkę na wszelkie sposoby. Przepis na taką w ogórkowym sosie kiedyś od znajomych przyniósł mój tata. Jest bardzo delikatna a ogórkowy akcent nadaje wyraźnego smaku dzięki czemu sos nie jest mdły. Polecam wielbicielom wątróbki ale nie tylko, mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 ogórki kiszone (nie konserwowe!)
- 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
- sól
- biały pieprz
- zielona cebulka
- 2 łyżki oleju
- ziele angielskie
- liście laurowe
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżka mąki
Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ziemniakami posypaną zieloną cebulką.
Bardzo ciekawy pomysł na watróbkę nic tylko spróbowac ją tak przyrzadzić :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Jak danie podane w restauracji za 100 zł ;)
OdpowiedzUsuńWow jaki komplement, dziękuję 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę, ale takiej wersji nie znam. Na pewno by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńzrobiłam,wyszło pyszne ;)
OdpowiedzUsuń