wątróbka w sosie ogórkowym


Bardzo lubię wątróbkę na wszelkie sposoby. Przepis na taką w ogórkowym sosie kiedyś od znajomych przyniósł mój tata. Jest bardzo delikatna a ogórkowy akcent nadaje wyraźnego smaku dzięki czemu sos nie jest mdły. Polecam wielbicielom wątróbki ale nie tylko, mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł.

Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 ogórki kiszone (nie konserwowe!)
  • 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
  • sól
  • biały pieprz
  • zielona cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • liście laurowe 
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki
Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ziemniakami posypaną zieloną cebulką. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na watróbkę nic tylko spróbowac ją tak przyrzadzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie. Jak danie podane w restauracji za 100 zł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jaki komplement, dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wątróbkę, ale takiej wersji nie znam. Na pewno by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam,wyszło pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń