Łatwy i szybki deser bez pieczenia. Można dodać inne owoce z puszki lub bakalie.
Składniki na foremkę 23*23 cm:
- 30 herbatników pełnoziarnistych
- 750 ml mleka
- 4 jajka
- 200 g margaryny Bielskiej
- 1 szklanka mąki pszennnej
- łyżeczka esencji waniliowej lub 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 5 plastrów ananasa z puszki
- lukier i kolorowa posypka do dekoracji
500 ml mleka zagotować z margaryną, cukrem, cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać dokładnie z jajkami i mąką. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń (gotować około 3-4 minuty, mieszając). Foremkę wyłożyć papierem, ułożyć połowę herbatników. Ananasa pokroic na małe kawałki i wymieszać z masą. Gorącą wylać na herbatniki, przykryć resztą ciastek. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce. Przykryć ściereczką, aby górne herbatniki namokły. Polukrować i posypać posypką cukrową.
pychota:) lubię takie ciasta na zimno
OdpowiedzUsuńale suuper. szybko i słodko!
OdpowiedzUsuńnie ważne jak robiona - ważne, że pyszne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szybkie ciacha! pycha!
OdpowiedzUsuń