kostka waniliowa bez pieczenia



Łatwy i szybki deser bez pieczenia. Można dodać inne owoce z puszki lub bakalie. 

Składniki na foremkę 23*23 cm:

  • 30 herbatników pełnoziarnistych
  • 750 ml mleka
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny Bielskiej
  • 1 szklanka mąki pszennnej
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 2 opakowania cukru waniliowego
  •  1/2 szklanki cukru
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • lukier i kolorowa posypka do dekoracji
500 ml mleka zagotować z margaryną, cukrem, cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać dokładnie z jajkami i mąką. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń (gotować około 3-4 minuty, mieszając). Foremkę wyłożyć papierem, ułożyć połowę herbatników. Ananasa pokroic na małe kawałki i wymieszać z masą. Gorącą wylać na herbatniki, przykryć resztą ciastek. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce. Przykryć ściereczką, aby górne herbatniki namokły. Polukrować i posypać posypką cukrową.

4 komentarze: