tarta czekoladowa z malinami i wanilią



Bardzo kruchy spod, posmarowany konfiturą malinowo- waniliową. Wypełniony kremem waniliowym i malinami. Użyłam własnej  kwaśnej konfitury, ale doskonale sprawdzi się też malinowa frużelina.

Składniki na spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
  • starta skórka z cytryny
Margarynę z mąką posiekać ostrym nożem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.  Upiec w 180*C. Ostudzić.
Wypełnienie:
  • konfitura malinowa z wanilią
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g margaryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka 
  • laska wanilii
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • maliny
  • 4 kostki czekolady
  • 1 łyżka mleka 
Ostudzone ciasto posmarować konfiturą. Szklankę mleka zagotować z cukrem i margaryną. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Dodać wanilię i skórkę. Ugotować budyń i gąrący wylać na spód. Ułożyć maliny. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i udekorować ciasto.

3 komentarze: