cytrusowy sernik gotowany (na cieście czekoladowym)

  

Kilka razy już pisałam, że serniki gotowane (przez niektórych zwane prażonymi) to moje ulubione ciasta i jedyne, którym nie potrafię się oprzeć. Oprócz wspaniałego smaku i konsystencji ich ogromną zaletą jest to, że nie opadną, są zawsze równe i się nie przypalą (chyba, że przypalimy blaty ciasta). Niestety są bardziej czaso- i pracochłonne. 
Dziś kolejny sernik gotowany. Tym razem wersja kakaowa, z masą serową o smaku cytrusów. Pomysł własny, proporcje na ciasto i ser zaczerpnęłam stąd.

Czekoladowe ciasto miodowe:

470 g mąki
30 g ciemnego kakao
150 g cukru pudru
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka


Przesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.

Masa serowa:
1 kg sera mielonego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka lub dwa małe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
skórka starta ze sparzonej cytryny
skórka otarta ze sparzonej pomarańczy  
100 g skórek cytrusowych kandyzowanych
2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego

 Zmielony twaróg włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą skórkę z cytryny,pomarańczy, ekstrakt i skórki kandyzowane.
 Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  •  60 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

Cukier, kakao, margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i żelatynę. Dokładnie wymieszać.

3 komentarze: