słonecznikowiec z kremem toffi



Ostatnio bardzo popularne ciasto, oryginalne i smaczne. Niestety mocno kaloryczne, ale w Święta można sobie odpuścić. Słodki kajmakowy krem i wierzch z prażonego słonecznika to prawdziwe niebo w gębie. Fani masy krówkowej i słonecznika na pewno nie będą zawiedzeni.


Składniki na ciasto:
  •  8 jajek
  • 240 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 7 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki kawy do nasączenia
Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę ( około 7 minut na najwyższych obrotach).  Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
Przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić i przekroić na połowę.

Krem:
  • 200 g masła
  • puszka masy kajmakowej
Masło utrzeć z kajmakiem na gładki krem.

Wierzch:
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g słonecznika
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Resztę składników zagotować, zdjąć z ognia, wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić.

Blat ciasta nasączyć kawą i posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Znowu naponczować, posmarować kremem i wyłożyć ostudzoną masę słonecznikową. Schłodzić.


3 komentarze:

  1. A ja jeszcze nigdy nie spotkałam się z ciastem ze słonecznikiem. Brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie jakie wielkości blaszki powinnam użyć na tą ilość składników, z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam w blaszce 23*28 cm, ale można w większej, będzie niższe

      Usuń