Ostatnio bardzo popularne ciasto, oryginalne i smaczne. Niestety mocno kaloryczne, ale w Święta można sobie odpuścić. Słodki kajmakowy krem i wierzch z prażonego słonecznika to prawdziwe niebo w gębie. Fani masy krówkowej i słonecznika na pewno nie będą zawiedzeni.
Składniki na ciasto:
- 8 jajek
- 240 g cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki
- 7 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki kawy do nasączenia
Przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić i przekroić na połowę.
Krem:
- 200 g masła
- puszka masy kajmakowej
Wierzch:
- 120 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g słonecznika
Blat ciasta nasączyć kawą i posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Znowu naponczować, posmarować kremem i wyłożyć ostudzoną masę słonecznikową. Schłodzić.
A ja jeszcze nigdy nie spotkałam się z ciastem ze słonecznikiem. Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńMam pytanie jakie wielkości blaszki powinnam użyć na tą ilość składników, z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńrobiłam w blaszce 23*28 cm, ale można w większej, będzie niższe
Usuń