Uwielbiam kruche ciasteczka, takie na jeden kęs. Te są chyba najlepsze jakie upiekłam, choć mówię tak nieskromnie chyba za każdym razem. Kruchutkie, przełożone dżemem, z chrupiącą bezą. I prażonymi orzechami, które prażą się same, podczas pieczenia. I to one dominują, nadają wspaniały karmelowy smak.
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 140 g masła lub maragryny
- 1 łyżka śmietany 18%
na bezę:
- 1 białko
- 2 łyżki cukru pudru
- garść orzechów startych na drobnej tarce
do przełożenia:
- dowolny gęsty dżem, najlepiej kwaśny, bo ciastka są słodkie
Mniam uwielbiam takie kruche ciasteczka, do porannej kawki jak znalazł:-). Dziękuję za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zaczynam przygodę z waszym przepisem!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.mieszak.pl
super, daj znac jak wyszlo:)
OdpowiedzUsuń