torcik "kokosowa rozkosz"




Macie czasem tak, że jednocześnie bardzo chcecie i się Wam nie chce? Ja tak miałam od przedwczoraj. Nieziemsko chciałam coś upiec, a jednocześnie żaden przepis mi nie odpowiadał. I tak oto wzorując się trochę na tym przepisie, stworzyłam swój. Chrupiący kokosowy spód i krem z mleka w proszku, kokosu i krówki. Bardzo smaczne połącznie, mocno kokosowe i dość słodkie. I jeśli nie liczyć czasu tężenia, także bardzo szybkie.

Składniki:
na spód:
  • 200 g masła lub margaryny rozpuszczonej i wystudzonej
  • 130 g kokosu
  • 150 g cukru
  • 190 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody
Wszystkie składniki razem zmiksować, przelać do wyłożonej papierem tortownicy (21cm). Piec 20 minut w 189*C. Wystudzić, odkleić papier, ale ciasto ponownie na nim położyć.  Umieścić w tortownicy i zapiąć obręcz.

na krem:
  • 125 g margaryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70 g kokosu
  • 2 łyżki masy krówkowej (niekoniecznie)
  • 1 szklanka i 1 łyżka mleka w proszku pełnego
na dekorację:
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mleka
  • kolorowe draże
Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Trochę przestudzić, dodać kokos, masę krówkową i mleko w proszku. Dokładnie zmiksować. Przelać na ostudzony spód. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy krem dobrze stężeje, wyjąć ciasto z tortownicy, ozdobić rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i drażetkami.


7 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba ten przepis :) niezbyt skomplikowany, a przy tym pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega wesoło i pysznie :) chętnie ukradłabym kawałek...pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj też tak mam - do sernika zbierałam się ze trzy tygodnie! ;)
    Pysznie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń